Waarom onderhoud?

Jaarlijks verliest het airco-systeem tot circa 10% van het koudemiddel op natuurlijke wijze door diffusie van slangen en verbindingselementen. Daardoor wordt het koelvermogen al na drie jaar merkbaar minder. Bovendien dient het koudemiddel dat door de airco circuleert als transportmedium voor de eveneens in het systeem aanwezige olie. Deze olie heeft de airco-compressor nodig voor de smering. Wanneer het systeem te weinig koudemiddel bevat, bestaat het gevaar dat de compressor onvoldoende wordt gesmeerd. Dit kan ertoe leiden dat de compressor geheel uitvalt.

Waarop kunt u bezuinigen?

De kosten van de reparatie daarvan kunnen oplopen tot maar liefst € 1000. Dit kan worden voorkomen door de airco-installatie jaarlijks te laten controleren. Het koudemiddel neemt via de slangen ook vocht op van buiten. Een deel van dit vocht kan worden vastgehouden door de filterdroger van de airco. De verzadigingsgraad is echter na een bedrijfsduur van ongeveer 2 jaar bereikt.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer de droger niet regelmatig wordt vernieuwd, kan het hoge vochtgehalte in het systeem corrosie veroorzaken. Dit resulteert in overmatige slijtage en mechanische beschadiging van de systeemonderdelen. Ook bestaat het gevaar dat het expansieventiel bevriest. Dit kan leiden tot ernstige bedrijfsstoringen of zelfs tot het uitvallen van de airco-installatie. Hoge reparatiekosten kunnen worden voorkomen door de filter/droger regelmatig te vernieuwen.

Wilt u meer informatie over reparatie of onderhoud aan u airco?

Neem vrijblijvend contact met ons op